sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Haaste: Minimikuukausi


Koen olevani normaalituloinen palkansaaja. En tarjoilijana tienaa huimia summia kuukaudessa, mutta sillä mitä saan pärjään hyvin ja säästöönkin jää. Näin ei kuitenkaan aina ole ollut ja myös minä olen opetellut omaa taloudenhallintaani kantapään kautta.

Vielä muutama vuosi sitten elin joka kuukausi hieman yli varojeni ja visa oli käytössä aina viikkoa ennen palkkapäivää. Säästössä oli pyöreä nolla. En tuolloin edes ajatellut säästämistä, tai vaurastumista. Ajattelin, että olen niin pienituloinen, että säästäminen on tarkoitettu vain rikkaille. Nyt, muutama vuosi myöhemmin totean, että säästäminen on ehdottomasti jokaiselle sopivaa ja pienituloisille jopa ehdottoman suotavaa!

Miten minä havahduin säästämään? Tässä tulee teillekin haaste: MINIMIKUUKAUSI

Minimikuukausi oli minulla sellainen, että haastoin itseni selviämään vain välttämättömillä menoilla koko kuukauden. Tämä vaati alkuun pientä valmistelua. Katsoin yhden kuukauden tiliotteeni, ja kirjoitin paperille ylös kaikki pakolliset menot; vuokra, laskut, ruoka, bussikortti.. Listasin ylös niihin kuluvat rahasummat ja sain selville, mitä minulla väkisin menee joka kuukausi rahaa. Listasta löytyi yllättävän paljon turhaa, joita lähdin seuraavaksi karsimaan; nettivaatekaupan kuukausilasku, netflix, lehtitilaus, lottoaminen... Päätin ennen minimikuukauttani maksaa pois ja katkaista kaikki tällaiset ylimääräiset hömpötykset. Seuraavasta tilipäivästä alkoi kokeiluni.

Palkkapäivänä maksoin pois kaikki pakolliset kulut ja kirjasin ylös mitä laskuja minulle vielä olisi tulossa. Tämän jälkeen vaikein osuus olikin itsehillinnän säilyttäminen seuraavat neljä viikkoa. Tarkoitus oli siis kuluttaa rahaa vain siihen, mihin oli aivan pakko. Ruokakaupassa kyseenalaistin jokaisen tuotteen kädessäni - Tarvitsenko tätä oikeasti? Tein hintavertailua ja suunnittelin ruokalistani viikottain etukäteen. Suosin sellaisia ruokia, joita voin syödä kaksi, jopa kolmekin päivää peräkkäin, esimerkiksi erilaiset laatikot, ja kastikkeet. Jo ensimmäisellä ostoskerralla huomasin lähteväni ruokakaupasta jopa kymmeniä euroja pienemmällä loppusummalla! Se oli ensimmäinen motivaattori jatkamaan koko kuukauden loppuun asti.

Kuukaudessa oli todella paljon kiusauksia. Kun kävelin kaupungilla halusin ostaa aivan kaiken! Raha poltteli taskuissa ja tilillä, ja oli suorastaan sääli olla ostamatta yhtään mitään. Tällaisina hetkinä tsemppasin itseäni pääni sisällä. Mietin mitä minä muka tarvitsisin! Elämä jatkuu aivan yhtä hyvin, vaikka en ostaisi sitä näyteikkunan kenkäparia tai karkkipussia! Kerta toisensa jälkeen kiusauksien vastustaminen oli helpompaa ja onnistumisen tunne kasvoi viikko viikolta, se motivoi edelleen jatkamaan kituutuskuukauttani.

Kun seuraava palkkapäivä koitti, meinasin pyörtyä - Tilille oli viime kuusta jäänyt muhkeat 700 euroa! Yhdessä kuukaudessa! Se oli todella silmiä avaava hetki. Miten paljon olin tuhlannut varojani aivan turhaan, jos tällaisella minimikulutuksella säästän noinkin käsittämättömän summan rahaa! Se, jos mikä oli syy jatkaa hyvin onnistunutta kokeilua.

Okei, otin muutamia kuluja takaisin tämän testikuukauden jälkeen. Tarkoitus oli vain kokeilla miten pienellä oikeasti pärjäisin. Mutta kyllä elämästä kuluu myös nauttia. Satunnainen ravintolakäynti, tai elokuvailta kavereiden kanssa ei kumoa talouttasi, kunhan kulutusputki ei jää päälle! Minimikuukausi selvitti minulle myös sen, että keskituloinenkin voi säästää. Nykyään budjetointi ja säästöjen suunnittelu on minulle arkipäivää ja kunnioitukseni rahaa kohtaan on aivan erilainen kuin ennen. 

Tässä sinulle vinkit, miten suoritat minimikuukauden:

  1. Selvitä kuukauden menosi ja karsi turhat pois
  2. Tee lista pakollisista maksuista ja rastita maksetut, niin tiedät mitä maksuja vielä on edessä.
  3. Haasta jokainen ostopäätöksesi, jopa se ihan pienin!
  4. Motivoi itseäsi onnistuneesta rahankäytöstä joka päivä ja joka viikko!
  5. älä käytä rahaa mihinkään ylimääräiseen! (Vain tämän minimikuukauden ajan!)
  6. Mieti säännöllisesti mitä raha ja säästäminen merkitsevät sinulle
  7. Nauti kertyneistä säästöistä ja pohdi tulevaa rahankäyttöäsi

Tämän kuukauden tarkoitus on herättää sinut ajattelemaan rahankäyttöäsi ja muuttamaan suhdettasi rahaan. Älä siis vain suorita, vaan ajattele ja pohdi jokaista euroasi.



Nykyään säästäminen on siis minulle harrastus ja olen myös hajauttanut säästöjäni rahastoihin ja sijoituksiin, joka onkin jo ihan oma maailmansa. Voin kuitenkin sanoa, että rahan makuuttaminen tilillä ei alhaisten korkojen takia enää kannata. Itse pidän säästötilillä vain välttämättömiä säästöjä, kaiken muun hajautan sijoittamalla. Nykyään minulla on myös tavoitteita, mihin säästän. Tavoitteeni ovat vielä monen vuoden päässä, mutta etenen niitä kohti kuukausi kerrallaan ja se kannattaa!

Suosittelen teitä suorittamaan minimikuukauden! Kertokaa myös, mitä ajatuksia se teissä herätti!

Säästämisiin! 

- Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti